Как Addly може да вдигне оборота на един хотел

Всички хотели имат един и същ принцип, но в действителност всички те работят различно. За потребителя това означава че никога не е съвсем наясно какво точно да очаква.

 

Ето какво може да предложим да показвате на вашите гости, за да имат повече информация за вашите услуги и същевременно да печелите от това:

Персонализирано приветствие

Посрещнете клиентите на рецепцията с персонализирано приветствие на екрана. Поздравете го и му пожелайте приятно прекарване или му покажете от какви услуги може да се възползва, за да направи престоя си още по-приятен.

Екран, на който се показват кои стаи са готови за настаняване

Нека гостите сами да се уверят, че стаята им е готова за настаняване, вместо да губят време на рецепционистката с питане през 10 минути.

Възможностите за забавления

Ако нямате стаи за ранно настаняване покажете на гостите списък на това, което могат да правят докато дойде време за настаняване. Какво има за хапване в ресторанта, напитките в лоби-бара, какви спа процедури могат да ползват, опции за съхранение на багаж и др. Това ще ги спаси от досадното чакане.

Реклама в асансьора

Всички минават през асансьора и там няма какво да се прави за няколкото секунди прекарани в него. Няма как гостите да не видят какво сте пуснали на екрана. Един таблет поставен там върши страхотна работа. Използвайте това “празно пространство”, за да рекламирате ресторанта, спа оферти, платени услуги и всичко друго, което може да представлява интерес за вашите гости.

Конференция или сватба

Когато вашият хотел е домакин за конференция или сватба, Addly ви дава възможност да се покаже персонализиранo послание, посоките към различни  райони или бар. Отново, това облекчава рецепцията и осигурява основна информация, което е супер полезно. В заседателна зала също може да има какво да рекламирате от платените си услуги или укажете на гостите си.

Осигуряване на виртуален портиер

Вашите дигитални екрани могат лесно да се превърнат във виртуален портиер.

 

Например:

  •        Времена за настаняване
  •        Времена за напускане на стаите
  •        Дигитално меню
  •        Работно време на ресторанта
  •        Местни специалитети
  •        Дейности за вършене този денУпътвания до събития, барове, услуги и най-близката точка на таксит

Междувременно могат постоянно да се въртят реклами на външни продукти или услуги, за които да уговорите бартер или комисионна с ваши партньори, доставчици или други.

Most Recent Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search