10 правила за дизайн на съдържание на вътрешна дигитална реклама

Съдържанието, което използвате в дигиталната реклама, включа изображения, текст, съобщени, социални медии, новини и много други елементи. Но независимо от съдържанието, което избирате, вижте тези 10 съветa, за да сте сигурни че дигиталната ви реклама е мощен инструмент и привлича погледа на клиентите ви.

1. Правилото за движещо се видео

Има причина, поради която потоците от новини имат малка текстова лента, която се показа в долната част на екрана. Твърде много движещо се видео в един екран, обърква хората, които го гледат и кара мозъкът им да се бори докато го интерпретира. Окото естествено е привлечено от движението, така че екрана за дигитална реклама, който възпроизвежда прекалена раздвиженост, няма да позволи на окото да се съсредоточи във всеки един отделен момент.

По тази причина вашият дигитален екран трябва да се фокусира само върху един движещ се елемент. Използването на зонирани екрани, ще е добре да добавите видео, плюс таймер и Facebook емисия. Просто проверявайте колко елемента от движещата се реклама са пуснати наведнъж.

2. Правило за размера на текста

Можете ли да прочетете текста, показан на екрана, ако се преместите със стъпка назад? Какво става със 10 стъпки? Когато създаваме дигитална реклама трябва да се съобразим с това да не затрудняваме дешифрирането на текста. Той трябва да бъде ясен, кратък и достатъчно голям, за да се чете от разстояние.

Вземете колега и с него се опитвайте да прочетете текста от далеч или докато вървите и се уверете че може да бъде прочетен от различни точки във вашия обект.

Ето няколко насоки, които могат да ви помогнат:

  • Повечето дигитални екрани се гледат от разстояние между 3-5 метра;
  • Шрифтовете Sans-serif са най-лесни за четене. Това може да бъдат шрифтове като Arial, Helvetica или Verdana;
  • Текст с големина 20 може да се види от 2 метра разстояние, докато текст с размер 100 може да се види от 8 метра разстояние.

3. Правилото 3×5

Ако имате съмнения колко текст да вмъкнете в дигиталната ви реклама, използвайте правилото 3×5. Както подсказа името, тук се придържате към три реда текст с максимум 5 думи на ред или обратното. Това ще гарантира, че посланието ви винаги е кратко и лесно за четене от аудиторията, дори и в кратък срок.

4. Правило за цветовете и композицията

Използвайте „F Pattern”, за да слагате съдържанието от ляво на дясно, следвайки естествената линия на четене (ако приемем, е сте в страна, където четат отляво надясно, а не отдясно наляво).

ka86tnxtjl3lgpw8ilml

Можете също така да използвате правилото на тройката, където поставяте ключови компоненти на пресечните точки на съдържанието, което се предполага, че е по-приятно за окото.

smmaxgcdsft5h4al6uaa

И накрая когато става дума за цвят, важи правилото „less Is more”. Използвайте контрастни палитри – светъл текст на тъмен фон и тъмен текст на светъл фон, за да се гарантира четливост. Избягвайте цветовете, които се сблъскват и балансирайте използването на цвят в оформлението си.

5. Правилото на зрителната линия

Ето какво виждаме през цялото време: имате страхотен екран и съдържание. След това се поставя на стената, където никои не може да я види. Ако екранът е прекалено високо или текстът е поставен твърде високо или за кратко в оформлението,  съобщението няма да бъде възприето добре от клиентите.

По същия начин, ако екрана е поставен твърде ниско, той може да бъде блокиран, като преминава поток от хора или да се закрива от нещо друго  обекта. Не мислете само за оформлението на съдържанието, но и за позиционирането на вашия дигитален екран, уверете се, че е в рамките на зрителната линия и се забеляза от всички точки във вашия обект.

6. Звукови правила

Дигиталните екрани, които имат възможност за звук, могат да бъдат чудесни за видео на живо, стрийминг, новинарски емисии, YouTube и социални медии. Ако възпроизвеждате съдържание, което изисква звук, първо се уверете, че е достатъчно ясно да го чуете и второ, че е подходящо за вашата среда.

7. Правилото за зониране

Използването на разделен екран във вътрешната дигитална реклама може да бъде чудесен начин за максималното увеличение на екранното пространство и показването на няколко елемента едновременно. На изображението може да видите няколко примера за разделяне на съдържанието в дигиталните ви екрани, които могат да и помогнат да разделите екрана си на части.

m3pkyn9cfxgv2f2yejcw

Тук сме направили няколко правила за разделяне, като например използването на една главна зона с две поддържащи зони.

8. Плавило за резолюция на екрана

Повечето екрани работят с резолюция Full HD (1920×1080). Това го прави лесно за дизайн на съдържание, тъй като можете да зададете съдържанието на същото количество пиксели и voilà – цял екран! Ако екрана и има различна разделителна способност, може да помислите как да коригирате съдържанието си в резултат на това. Видовете екрани, като например LED или съдържанието, което се простира на няколко екрана в дизайн като видео стена, ще се нуждаят от съдържание, което е създадено, за да се побере.

9. Правила за време

Част от дизайна на съдържанието на вътрешната дигитална реклама се свежда до това, кое съдържание да се показва и кога. Като правило, може да използвате указанията по-долу, за да определите колко време ще се показва съдържанието ви:

  • Краткосрочно преглеждане (минувач, купувач) – 30 секунди;
  • Междинно гледане (рецепция, член на персонала, кафене) – 30 секунди – 2 минути
  • Дългосрочно гледане (офис, ресторант, чакалня) – 2 минути – 30 минути

Това ви дава платно, върху което можете да проектирате съдържание и да приспособите времето в зависимост от това колко време, посетителите на вашия обект ще имат възможност да гледат дигиталната реклама. В офиса където времето за гледане е по-дълго, може да искате да имате два 30-минутни плейлиста в ротация, докато в прозореца на магазина може да се нуждаете само от минута или две от съдържание.

10. Правило за опресняване

За разлика от статичната реклама, дигиталната може да се опреснява, когато пожелаете. Дигиталното ви съдържание може да е отлично, но ако офертата е изтекла преди 10 дни, вашата аудитория ще бъде раздразнена, че си губи времето. Съхранявайте съдържанието на дигиталните ви екрани актуализирано и използвайте актуализации, които автоматизират съдържанието за вас.

 

Разбира се, правилата трябва да бъдат нарушени, а вътрешната дигитална реклама е среда, която се нуждае от малко експериментиране. Тези правила са предназначени да ви помагат да имате основа, на която да растете, за да откриете най-доброто съдържание за дигиталната реклама, което е възможно да завладее аудиторията ви.

Most Recent Projects
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search